Warning: file_exists(): open_basedir restriction in effect. File(/data/f/4/f40d47f8-1043-49b0-bcd2-7c081ed893b1/testabsanering.se/public_html/wp-content/db.php) is not within the allowed path(s): (/nfsmnt/:/data/:/usr/share/php:/usr/bin/:/apachetmp:/tmp/:/var/tmp/:/dev/urandom:/usr/lib/x86_64-linux-gnu/ImageMagick-6.9.11/bin-q16/:/usr/local/bin/:/etc/ssl/certs/ca-certificates.crt:/usr/lib/php:/usr/php74/bin/) in /data/f/4/f40d47f8-1043-49b0-bcd2-7c081ed893b1/testabsanering.se/public_html/wp-includes/load.php on line 674
Asbestsanering | Testab Sanering

Testab Sanering

Asbestsanering

Asbest

vad är asbest?

Namnet för en samling olika mineralfibrer som används i byggmaterial. Asbest bryts naturligt ur berggrunden är vanligt förekommande i Nordamerika, Ryssland och Sydafrika.

Av naturen är asbest långfibrigt och oorganiskt, egenskaper i byggmaterial såsom ljud- och värmeisolerande, lång livslängd, hög värmebeständighet, kemisk resistans, smidighet och hög hållfasthet.

Vart finns asbest?

Den farligaste sorten asbest förbjöds redan 1975 men kan förekomma i byggnader byggda ända fram till slutet av 80 talet, och ett totalförbud infördes 1982 på alla typ av användning av  asbest.

Exempel på vart asbest kan förekomma:

  • Brandskydd i stålkonstruktioner, ventilationsanläggningar och soprum. 
  • Värmeisolering i rör och värmepannor. 
  • Bullerdämpning och armering i skivor, kanaler och golvplattor.
  • i underskikt till plast/ pvc-mattor.
  • i fix, fog till kakel, mjukfog och kitt (ventilation & fönster)
  • i färger och plaster.

Ska sanering av asbest anmälas?

Vid utförande av saneringen så ska arbetet anmälas till arbetsmiljöverket två arbetsdagar innan saneringen kan påbörjas.

Saneringen måste ske av ett företag som har tillstånd att sanera och handskas med asbest.

Vad ska man göra med asbestavfall?

Asbesten som blir vid en sanering ska dubbelsäckas eller plastas in ordentligt, märkas upp med Asbest tejp och sedan lämnas in till ett återbruk som tar emot asbest så att det blir deklarerat.

F.o.m 2020.11.01 måste avfallet deklareras hos Naturvårdsverket som är en ny lag.

Hur sanerar man asbest?

Inomhus sanering:
Godkänd skyddsutrustning, andningsskydd så som tryckluftsmask, undertryck i arbestszonen, 2-3 stegs sluss, luftrenare med H13 (Hepa)  och dammsugare som har H13 (Hepa) filter för att klara av dom små asbestfibrerna, overall som  är godkänd för asbest, handskar och gummistövlar.
(Fläktassisterande mask får användas med vissa undantag inomhus med rådfrågande med arbetsmiljöverket)

Sanering utomhus:
Godkänd skyddsutrustning, Fläktassisterande mask eller halvmaskmed p3 filter, overall som  är godkänd för asbest, handskar och gummistövlar, 3 stegs sluss (dörrar måste kunna stängas för att undvika korsdrag genom sluss).

Asbest sanering ska utföras av godkända företag med utbildad och kunnig personal